Olijfolie – Ons verhaal……..

Het begin....

Olijfolie – Ons verhaal……..

Jullie? Olijfolie verkopen? Hoe komen jullie daar nou bij? Had mij 2 jaar geleden gezegd dat wij een webshop zouden starten met de verkoop van olijfolie dan had ik je uitgelachen. Hoe is het dan zover gekomen?

Wie ons kent weet dat wij graag in Andalusië verblijven. De liefde voor deze streek is de afgelopen jaren erg gegroeid. Een mooie relaxte omgeving, gastvrije bevolking, een heerlijk klimaat en fantastisch eten met mooie eenvoudige producten. 

Wij gaan regelmatig met de auto richting Zuid Spanje en vlak voor de Sierre Nevada doemt er een stad op een berg op die ons mateloos intrigeerde; Jaén genaamd. We spraken af de eerstvolgende keer 2 nachtjes in deze stad te verblijven. Geen idee wat er te doen zou zijn maar het voelde gewoon goed. We hadden wel gelezen over de olijvenroute maar in hartje zomer is dat geen pretje. De temperatuur in het binnenland kan aardig oplopen. Dat er dus iets met olijfolie zou zijn was wel duidelijk. Die temperatuur klopte. We hadden het geluk om op de warmste dagen sinds decennia in Jaén (augustus 2020) te verblijven. Het was 42 graden met terral wind (een soort föhn die de temperatuur nog eens minstens 10 graden doet stijgen). Buiten was het te warm dus wij hopten van het ene airconditioned restaurant of winkeltje naar het andere. Het stikte van de olijfoliewinkels en hier begon onze interesse. Wat een keus? Wat moet je nemen? We namen altijd wel wat olijfolie mee naar huis maar maakten daar niet echt een bewuste keus in. Door het grote aanbod zijn we ons eens gaan verdiepen in dit mooie groengele goud met als resultaat dat er 18 liter olijfolie mee ging terug naar Nederland. 

Na veel lezen, proeven met vrienden en nader onderzoek kwamen we erachter dat, buiten het feit dat het lekker is, olijfolie ook veel gezondheidsvoordelen heeft. Het is al lang bekend maar eigenlijk wordt er pas recent goed wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wij gaan hier niets claimen maar je leest veel over antioxidanten, ontstekingsremmende werking, bescherming tegen beroertes, hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes type 2 etc…
We hebben het hier dan niet over de olijfolie uit de supermarkt maar over pure olijfolie van de eerste persing. De extra vierge olijfolie (EVOO). Om zo te mogen heten moet de olie aan strenge normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurtegraad onder de 0,8 procent ligt. Bij de productie van olijfolie is het belangrijk dat de olijven voorzichtig worden behandeld om deze zuurtegraad zo laag mogelijk te houden. Een interessant proces waar we later zeker meer over gaan informeren. 

Om een lang verhaal kort te maken. We zijn op zoek gegaan naar olijfolie van goede kwaliteit. Olijfolie met een milde smaak (Nederlanders houden niet zo van bitter) en verpakt in flessen met een mooie uitstraling (het oog wil ook wat). Daarnaast zijn wij op zoek gegaan naar leveranciers die producten leveren die niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar zijn. Uit onze selectie zijn 2 producenten overgebleven; Elizondo en OleícolaJaén. Je vindt een uitgebreide aanbod in onze webshop. Dit aanbod zal in de toekomst verder worden uitgebreid met naast olijfolie andere producten die passen bij de Mediterrane leefstijl. 

Om jullie mee te nemen in onze ontdekkingstocht delen we graag via de website onze ervaringen en belevingen. Daarnaast delen we graag leuke recepten waar je de olijfolie in, voor of bij kunt gebruiken. 

Wil je meer weten of komen proeven? Stuur een mail naar info@travelandfoodexperience.com. Wij zullen snel reageren en je vraag beantwoorden of een proefsessie inplannen. 

Tips...

Zie hiernaast…

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *