olijoliecategoriewebshop

Over olijfolie....

Het groen/gele goud uit Andalusie...

Wij zijn sinds 28-06-2021 gecertificeerd olijfolie proevers. Wij hebben de tasting course gedaan aan de internationaal bekende  Olive Oil School of Spain ESAO en deze met succes volbracht.

Verliefd worden op Andalusië is niet zo moeilijk met haar prachtige natuur, geweldige klimaat, mooie kustlijn, heerlijke gerechten en vriendelijke en gastvrije bewoners. De regio heeft veel te bieden en vooral de olijventeelt is in het Noorden van de Provincie rijkelijk vertegenwoordigd. Het is zelfs de regio met de grootste olijfolieproductie ter wereld. Olijfolie uit Andalusië behoort tot de beste van de wereld. Eén doolhof maar ook één grote snoepwinkel als je op zoek gaat naar pareltjes. Vrijwel alle olie is extra vierge en van goede kwaliteit. Natuurlijk zijn er altijd uitschieters naar boven en beneden. Onze focus bij het samenstellen van de selectie is een combinatie van kwaliteit, uitstraling en prijs. Onze selectie is met zorg geselecteerd bestaat momenteel uit een aantal exclusieve merken. Het aanbod op deze webshop zal in de loop der tijd verder worden uitgebreid met andere verrassende leveranciers en producten.

Olijfolie Algemeen

In eerste instantie denk je olijfolie is olijfolie maar hoe meer je je erin gaat verdiepen hoe complexer en interessanter het wordt. Er zijn legio olijvensoorten die ieder een eigen smaak, geur en karakteristiek meebrengt. Wij hebben ons verdiept in Andalusische olijfolie. Wij hebben veel geproefd en geëxperimenteerd met verschillende soorten van verschillende producenten. Er valt echter nog veel meer te leren. Wij nemen je graag mee in onze ontdekkingstocht en informeren hierover in onze toekomstige blogs. 

De olijven uit Andalusië
75% van alle olijfolie uit Spanje komt uit Andalusië. Dat is 20-25% van de totale wereldproductie. Het hart van de olijvenproductie ligt rond de stad Jaén. De meest geteelde olijf is de Picual (90%). Verder vind je in deze regio ook de Picudo, Hojiblanca, Arbequina, Royal, Verdial, Cornicabra, Manzanilla en Gordal Sevilla. 

De olijfgaard
Voor een goede oogst is het nodig om de olijfgaarden het hele jaar door goed te verzorgen. Denk hierbij aan irrigatie, voeding, tussentijdse analyses van de bladeren, het sap van de bomen en de bodem en het grondwater. De boeren verzorgen hun land en bomen met liefde, zorg en aandacht. 

De oogst
Aan de hand van het juiste vet- en vochtgehalte, rijpheidsindex en het gewicht wordt het juiste moment van oogsten bepaald. Veelal wordt er mechanisch geoogst met tractors met een vibrerende arm die de olijven uit de boom schudden. Ze worden dan direct opgevangen in netten en raken de grond niet. Oogsten wordt meestal ’s nachts of in de voege ochtend gedaan omdat het later op de dag te warm is. De olijven worden met zorg behandeld om beschadiging te voorkomen. Ze worden in bakken van maximaal 400 kg verzameld en gekoeld vervoerd. Binnen 3 uur moeten de olijven bij de molen zijn. Ze worden direct uitgeladen op een lopende band om zoveel mogelijk beschadigingen te voorkomen. Vervolgens worden ze onder een afdak, beschermd tegen de zon, gewassen en met koude lucht droog geblazen. Vervolgens worden de olijven geperst.

Persen van de olijven
De olijven worden eerst gebroken en gaan dan door een tweede zeef met kleine gaatjes. Er wordt gezorgd voor zo min mogelijk wrijving en dus minder warmte. De brij die dan ontstaat wordt gemixt tot een homogene pasta. Later wordt de olie van de andere bestanddelen te scheiden. De temperatuur van de pasta komt nooit boven de 27 graden Celsius. Om de olie van de pulp te scheiden wordt meestal een decanter en een centrifuge gebruikt. De olijfolie wordt dan opgeslagen in roestvrij stalen tanks. Om deze tanks zit een isolerende waterlaag om elke temperatuurschommeling op te vangen. De tanks bevatten stikstof om oxidatie te vermijden. 

Filteren
24 uur na de persing wordt de olie gefilterd om zoveel mogelijk water uit het olijvensap te verwijderen. Dat verkleint de kans op oxidatie. 

Bottelen
De olie wordt meestal pas gebotteld als ze verkocht wordt. Zo kan de temperatuur beter onder controle worden gehouden en oxidatie tot het laatste moment worden vermeden. 

Wil je meer details en informatie over olijfolie? Kijk dan eens op de website van olijfoliesommelier Wilma van Grinsven – Padberg. Bovenstaand informatie komt grotendeels uit haar boek Olijfolie!

Heb je vragen, tip en/ of suggesties? Mail ons!

Tot nadere orde bezorgen wij gratis in de provincie Utrecht. Woon je daarbuiten? Neem even contact met ons op.

Laatste updates

Alles

Casa Vinuela

Casa Vinuela In het zuiden van Spanje in Andalusie iets ten oosten van Malaga ligt deze boutique villa verscholen in de bergen Onze Spaanse Casa!

lees meer »
Alles

Tomaten in de hoofdrol

Tomaten in de hoofdrol Augustus/ september is de tijd van de tomaten. Op dit moment van het jaar zijn ze het lekkerst. Met tomaten kun

lees meer »
Alles

Olijfolie proeverij

Olijfolie proeverij De eerste! De eerste olijfolie proeverij is een feit! Olijfolie proeverij Wat hebben wij enorm genoten vorige week. De eerste olijfolie proeverij is

lees meer »