Daging Rendang
Rendang is een gerecht dat oorspronkelijk uit West Sumatra komt maar wordt tegenwoordig overal in Indonesië en Maleisië wordt gegeten. Het wordt traditiegetrouw vooral geserveerd bij ceremoniële gelegenheden. Er zijn vele variaties maar het wordt vrijwel altijd van rundvlees gemaakt en gestoofd in een mengsel van kruiden, specerijen en kokos. Een heerlijk gerecht op zich maar ook prima als onderdeel van een rijsttafel. Ik heb 2 favoriete recepten. Ik maakte regelmatig de Rendang volgens een recept van 24Kitchen. Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag Blauw van het gelijknamige restaurant (locaties in Utrecht en Amsterdam). De Daging Rendang in dit boek overtreft alles. Echt verrukkelijk!
Het lijkt veel werk met veel ingrediënten maar neem toch eens de tijd en moeite om het te maken. Ik beloof je dat het meevalt en de gelukkig gezichten aan tafel maken veel goed. Als het gerecht eenmaal opstaat is het een kwestie van geduld. Op laag vuur (met vlamverdeler) laat je het gewoon een uur of 3-4 staan stoven. Als je een warmhoud/ garingoven hebt kun je het vlees er ook ‘s avonds in zetten (op 80 graden Celsius). Houd er dan wel rekening mee dat je dan 1/3 minder vocht hoeft toe te voegen.
Een heerlijk gerecht als onderdeel van een rijsttafel maar ook lekker als avondmaaltijd met rijst en gewokte sperziebonen. Ik kook de boontjes een minuut of 6. Spoel ze met koud water af (dan blijven ze mooi groen en garen niet verder). Fruit een uitje aan en voeg daar, als de uitjes glazig worden, een eetlepel sambal oelek aan toe. 1 minuutje laten bakken en dan de sperziebonen toevoegen. Paar minuutjes wokken tot de boontjes goed warm zijn.
Selamat makan!
Tips en weetjes
Tips en weetjes:
Als je niet bekend bent met de Indische keuken is het misschien lastig om de juiste ingrediënten te vinden. Zoek een goede toko en vraag naar wat je nodig hebt. Voor advies of bij vragen mag je ons ook altijd een mailtje sturen naar info@travelandfoodexperience.com of een pb via Instagram sturen.
Voor rundvlees stoofgerechten kun je verschillende soorten stoofvlees gebruiken. Ik gebruik meestal sukadelappen. Die hebben iets meer vet dan riblappen waardoor het vlees malser blijft.
Daging Rendang kun je prima invriezen. Als je toch bezig bent is het een kleine moeite om een dubbele hoeveelheid te maken. Vries de helft in voor een volgende keer. Je kunt het de volgende dag ook lekker op een broodje eten.
Uit eten of afhalen bij Restaurant Blauw is ook een aanrader. Heerlijke authentieke Indische gerechten.