Bastillakip en Tabouleh

Een heerlijk Marokkaans gerecht

Bastillakip en Tabouleh

De Marokkaanse keuken wordt bij ons enorm gewaardeerd. De mix van hartig, zoet en kruidig brengt je in gedachten naar andere sferen. Het is iedere keer weer een beleving hoe verrassende combinaties het in de mond doen. Vooral de bastillakip is een geweldig gerecht waar alle smaken samenkomen tot een enorme smaakbom. Eerst maak je de vulling van kippedijen, (veel) ui, kruiden en specerijen. Dit kan een dag van tevoren. Daarna maak je er mooie pakketjes van in filodeeg welke je krokant bakt in de oven. In dit gerecht gebruik je ook suiker, kaneel en amandelen. Voor het exacte recept verwijs ik je graag naar het recept van Mounir Toub: bastillakip
Laat je bij de eerste keer niet uit het veld slaan. Dit gerecht is echt de moeite waard om goed te beheersen. Filodeeg is heel dun en kwetsbaar. Neem alle rust en tijd om de vulling in het filodeeg in te pakken. De eerste keer ging ik helemaal uit van het recept en gebruikte ik 3 lagen filodeeg. Het lukte mij niet om de bastilla heel te houden (kan natuurlijk ook aan mij liggen 😉). De tweede keer heb ik er een extra laag filodeeg aan toegevoegd en toen bleef het pakketje heel. Dus: 3 lagen op elkaar, dan de amandelen met suiker en oranjebloesemwater (te koop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt), nog een laag en dan de vulling. Dan dichtvouwen en voilà. Succes verzekerd.  

Wij aten hier Tabouleh bij; libanese peterseliesalade. Een heerlijke frisse salade van bulgur met veel groenten die goed past bij tal van arabische gerechten maar ook een heerlijk bijgerecht is bij de bbq. Ook dit recept vind je op de website van Mounir: tabouleh.

Tips en weetjes

In de arabische keuken heb je meestal veel kruiden en specerijen nodig. Ga hiervoor naar de Turkse of Marokkaanse supermarkt. De bossen (blad)peterselie, koriander, munt en basilicum en zakjes gedroogde en gemalen kruiden en specerijen zijn veel groter en goedkoper dan de minibakjes, potjes en zakjes in de Nederlandse supermarkten.
Ook filodeeg koop je beter bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Deze vellen zijn groter dan die je in de “gewone” supermarkt koopt. Je vindt filodeeg in het koelschap. 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *